Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2466
Title: | THE SUSTAINABLE MARKETING OF ORGANIZATIONS, BRAND EQUITY AND INTEGRATED MARKETING COMMUNICATIONS RELATED TO BUYING DECISIONS ON Nestlé FOOD AND BEVERAGE OF WORKERS IN THE BANGKOK METROPOLITAN AREA การตลาดเพื่อความยั่งยืนขององค์กร คุณค่าตราสินค้า และการสื่อสารทางการตลาดแบบบูรณาการ ที่มีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานคร |
Authors: | LAKKANAWAN VIMONMAT ลักขณาวรรณ วิมลมาศ Wasan Sakulkijkarn วสันต์ สกุลกิจกาญจน์ Srinakharinwirot University Wasan Sakulkijkarn วสันต์ สกุลกิจกาญจน์ wasan@swu.ac.th wasan@swu.ac.th |
Keywords: | การตลาดเพื่อความยั่งยืนขององค์กร คุณค่าตราสินค้า การสื่อสารทางการตลาดแบบบูรณาการ การตัดสินใจซื้อสินค้า Sustainable marketing of organizations Brand Equity Integrated Marketing Communications Buying decisions |
Issue Date: | 21 |
Publisher: | Srinakharinwirot University |
Abstract: | This research aims to study the sustainable marketing of organizations, brand equity and integrated marketing communications related to buying decisions on Nestlé food and beverage workers in the Bangkok metropolitan area. This research used a survey approach by a questionnaire as a tool to collect data. The samples were 400 Nestlé food and beverage consumer workers in the Bangkok metropolitan area, over 18 years old, the statistics in the data analysis were descriptive statistics and inferential statistics, consisted of frequency, percentage, mean, median, an independent sample t-test, One-Way Analysis of Variance, Brown-Forsythe, and Pearson Product Moment Correlation Coefficient. The results revealed the following about in the Bangkok metropolitan area, with different demographic characteristics, such as age, marital status and average monthly income showed the different levels in the buying decisions on Nestlé food and beverage and at a statistically significant level of 0.05. In addition, the sustainable marketing of organizations related to buying decisions on Nestlé food and beverage of workers in the Bangkok metropolitan area in terms of needs recognition, information search and post-purchasing evaluation was a strong positive correlation in the same direction between. As for purchasing decisions, it was at a moderate level correlation in the same direction, and statistically significant at a level of 0.01. Brand Equity correlated with buying decisions on Nestlé food and beverages among workers in the Bangkok metropolitan area in terms of needs recognition, information search, purchasing decisions and post-purchase evaluation was a strong positive correlation in the same direction. As for the evaluation of alternatives, it was at a moderate level in correlation and in the same direction at a statistically significant level at 0.01. Integrated marketing communication was correlated with buying decisions on Nestlé food and beverages among workers in the Bangkok metropolitan area in needs recognition, information search, purchasing decisions, and post-purchasing evaluation was a strong positive correlation in the same direction. As for the evaluation of alternatives, it was at a moderate level correlation in the same direction at a statistically significant level of 0.01. การศึกษานี้มีความมุ่งหมายเพื่อศึกษาการตลาดเพื่อความยั่งยืนขององค์กร คุณค่าตราสินค้า และการสื่อสารทางการตลาดแบบบูรณาการที่มีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานคร การศึกษาดำเนินการวิจัยแบบสำรวจ โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการวิจัย กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการศึกษาคือ ผู้บริโภคสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานคร โดยมีช่วงอายุ 18 ปี ขึ้นไป จำนวน 400 คน สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล คือ สถิติเชิงพรรณนาและสถิติเชิงอนุมาน ประกอบด้วย การแจกแจงความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ค่าที (t-test for Independent sample) การวิเคราะห์ค่าความแปรปรวนแบบทางเดียว (One - way Analysis of Variance และ Brown – Forsythe) และวิเคราะห์ค่าสถิติสหสัมพันธ์อย่างง่ายของเพียร์สัน (Pearson Product Moment Correlation Coefficient) ผลการศึกษาพบว่า กลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานครที่มีลักษณะทางประชากรศาสตร์ ได้แก่ อายุ สถานภาพ และรายได้เฉลี่ยต่อเดือนที่แตกต่างกันมีการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานครที่แตกต่างกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 การตลาดเพื่อความยั่งยืนขององค์กร มีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานคร ในด้านการตระหนักถึงความต้องการ ด้านการเสาะแสวงหาข่าวสาร และด้านพฤติกรรมหลังการซื้ออยู่ในระดับสูง ในทิศทางเดียวกัน ส่วนในด้านการตัดสินใจซื้ออยู่ในระดับปานกลาง ในทิศทางเดียวกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.01 และคุณค่าตราสินค้ามีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานคร ในด้านการตระหนักถึงความต้องการ ด้านการเสาะแสวงหาข่าวสาร ด้านการตัดสินใจซื้อ และด้านพฤติกรรมหลังการซื้ออยู่ในระดับสูง ในทิศทางเดียวกัน ส่วนด้านการประเมินทางเลือก อยู่ในระดับปานกลาง ในทิศทางเดียวกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.01 และการสื่อสารทางการตลาดแบบบูรณาการมีความสัมพันธ์ต่อการตัดสินใจซื้อสินค้าผลิตภัณฑ์อาหารและเครื่องดื่มตราเนสท์เล่ของกลุ่มวัยทำงานในเขตกรุงเทพมหานครในด้านการตระหนักถึงความต้องการ ด้านการเสาะแสวงหาข่าวสาร ด้านการตัดสินใจซื้อ และด้านพฤติกรรมหลังการซื้ออยู่ในระดับสูง ในทิศทางเดียวกัน ส่วนด้านการประเมินทางเลือกอยู่ในระดับปานกลาง ในทิศทางเดียวกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.01 |
URI: | http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2466 |
Appears in Collections: | Faculty of Business administration for society |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gs641130245.pdf | 6.06 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.