Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2385
Title: | WELLNESS TOURISM ACTIVITIES DEVELOPMENT OF BAN SAWAI SO, BURI RAM PROVINCE การพัฒนากิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอ จังหวัดบุรีรัมย์ |
Authors: | THITIPHAT THANARAJTHAMRONGKUL ฐิติพัชร์ ธนรัชต์ธำรงกุล Komsit Kieanwatana คมสิทธิ์ เกียนวัฒนา Srinakharinwirot University Komsit Kieanwatana คมสิทธิ์ เกียนวัฒนา komsit@swu.ac.th komsit@swu.ac.th |
Keywords: | การท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชน การพัฒนากิจกรรมการท่องเที่ยว ชุมชนบ้านสวายสอ Community-based Wellness Tourism Development of Tourism Activities Ban Sawai So Community |
Issue Date: | 19 |
Publisher: | Srinakharinwirot University |
Abstract: | The objectives of this research are as follows: (1) to study the potential and management of Ban Sawai So community-based wellness tourism; (2) to study the motivation of tourists toward Ban Sawai So community-based wellness tourism activities; and (3) to develop wellness tourism activities of Ban Sawai So Community. The mixed methods research was used by conducting a study of stakeholders in the development of wellness tourism activities in the Ban Sawai So community and among tourists. The researcher defined the research methodology in three phases: (1) a study of basic data to design community-based wellness tourism activities by using a focus group and questionnaires; (2) designing community-based wellness tourism activities with a focus group; and (3) an experiment and assessment of community-based wellness tourism activities by using questionnaires and the lessons learned. The results showed that Ban Sawai So community had natural and cultural resources that could be further developed into wellness tourism activities and that the Ban Sawai Sor Organic Rice Group played a major role in the development of activities. The motivation of tourists towards organizing wellness tourism activities by Ban Sawai So community, it was found that the overall motivation was at a high level (x̅ = 4.05, S.D. = 0.491). From the results of experimental and evaluation activities, it was found that all activities had higher than expected outcomes with a statistical significance at the 0.05 level and overall satisfaction was at the highest level (x̅ = 4.51, S.D. = 0.388). การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ 1) เพื่อศึกษาศักยภาพและการจัดการการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอ 2) เพื่อศึกษาแรงจูงใจของนักท่องเที่ยวที่มีต่อกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอ และ 3) เพื่อพัฒนากิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอ ใช้การวิจัยแบบผสมผสาน (Mixed Methods Research) โดยทำการศึกษาจากผู้ที่มีส่วนได้ส่วนเสียกับการพัฒนากิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอและนักท่องเที่ยว ผู้วิจัยกำหนดขั้นตอนวิธีดำเนินการวิจัยทั้งหมด 3 ระยะ ได้แก่ 1) การศึกษาข้อมูลพื้นฐานเพื่อออกแบบกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชน โดยใช้เครื่องมือวิจัยการประชุมกลุ่มย่อย (Focus Group) และแบบสอบถาม (Questionnaire) 2) การออกแบบกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชน โดยใช้เครื่องมือวิจัยการประชุมกลุ่มย่อย (Focus Group) และ 3) การทดลองและประเมินกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชน โดยใช้เครื่องมือวิจัยแบบสอบถาม (Questionnaire) และการถอดบทเรียน (Lessons learned) ผลการวิจัย พบว่า ชุมชนบ้านสวายสอมีทรัพยากรทางธรรมชาติและวัฒนธรรมที่สามารถนำมาต่อยอดเป็นกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพได้ โดยมีกลุ่มวิสาหกิจข้าวอินทรีย์บ้านสวายสอเป็นผู้มีบทบาทหลักในการพัฒนากิจกรรม ด้านแรงจูงใจของนักท่องเที่ยวที่มีต่อการจัดกิจกรรมการท่องเที่ยวเชิงส่งเสริมสุขภาพโดยชุมชนบ้านสวายสอ พบว่ามีแรงจูงใจโดยรวมอยู่ในระดับมาก (x̅ = 4.05, S.D. = 0.491) โดยผลการทดลองและประเมินกิจกรรม พบว่า ทุกกิจกรรมมีผลลัพธ์ด้านสิ่งที่ได้รับอยู่ในระดับสูงกว่าความคาดหวัง อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 และมีความพึงพอใจในภาพรวมอยู่ที่ระดับมากที่สุด (x̅ = 4.51, S.D. = 0.388) |
URI: | http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2385 |
Appears in Collections: | Faculty of Environmental Culture and Ecotourism |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gs641110072.pdf | 12.89 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.