Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1576
Title: DEVELOPMENT OF MUST FLOW DRYER FOR  RICE SEED
การพัฒนาเครื่องอบแห้งแบบมัสท์โฟลว์สำหรับเมล็ดพันธุ์ข้าว
Authors: PHUWANAI PALAKACHEN
ภูวนัย ปาลคะเชนทร์
Pracha Bunyawanichakul
ประชา บุณยวานิชกุล
Srinakharinwirot University. Faculty of Engineering
Keywords: เครื่องอบแห้งแบบมัสท์โฟล
เปอร์เซ็นต์การงอก
เมล็ดพันธุ์ข้าว
Must flow dryer
Germination percentage
Rice seed
Issue Date:  17
Publisher: Srinakharinwirot University
Abstract: The research aims to develop a must flow dryer for drying rice seeds. It was used for drying RD87 rice seeds by the must-flow technique. In this research, a grain feeding device drying, chamber grain, flotation unit and hot air units have been developed to be suitable for drying seeds and then testing their efficiency under the following conditions: the testing of fresh harvested RD87 rice seed that was no more than three days old and at a humidity of 22-27 % wb was dried at the temperature of 80 ºC, 100 ºC and 120 ºC. There was an air flow rate of 0.2 m3/s, 0.3 m3/s and 0.4 m3/s, with a lifting frequency in the drying chamber of 100 and 120 rpm and the controlled feed rate of not less than 350 kg/hr to obtain the final moisture content after drying of not more than 14 % wb. The experiment found that the optimum condition for drying rice seed with the most efficient was a temperature of 100ºC. The lifting frequency of the drying chamber was at 100 rpm with an air flow of 0.2 m3/s. It provides a high percentage of germination and humidity that is  lower  than  the  specified  standard. This makes it possible to store rice seeds for 2-3 months.
งานวิจัยมีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาเครื่องอบแห้งแบบมัสท์โฟลว์สำหรับอบแห้งเมล็ดพันธุ์ข้าว เป็นการการอบแห้งเมล็ดพันธุ์ข้าวพันธุ์ กข 87 ด้วยเครื่องอบแห้งแบบมัสท์โฟล ผู้วิจัยได้พัฒนาอุปกรณ์ป้อนเมล็ดพืช  ห้องอบแห้ง ชุดบังคับการลอยตัวของเมล็ดพืช และชุดสร้างอากาศร้อน ขึ้นมาใหม่เพื่อให้เหมาะสมกับการอบแห้งเมล็ดพันธุ์แล้วทำการทดสอบประสิทธิภาพ โดยมีเงื่อนไขดังนี้ ใช้ทดสอบคือ เมล็ดพันธุ์ข้าว กข87 เป็นข้าวใหม่หลังการเก็บเกี่ยวไม่เกิน 3 วัน ที่ความชื้น 22-27 %wb อุณหภูมิการอบที่ 80 ºC, 100 ºC, และ 120 ºC กระแสความเร็วของอากาศร้อนตั้งแต่ 0.2 m3/s, 0.3 m3/s, และ 0.4 m3/s ความเร็วรอบของระยะยกห้องอบแห้งที่ 100และ 120 rpm อัตราการป้อนไม่น้อยกว่า 350 kg/hr. และความชื้นสุดท้ายหลังการอบไม่เกิน 14 %wb จากการทดลองพบว่าค่าที่เหมาะสมที่สุดในการอบแห้งเมล็ดพันธุ์ข้าวให้ได้ประสิทธิภาพที่ดีที่สุด คือ อุณหภูมิ 100 ºC รอบการยกที่ 100 rpm กระแสความเร็วของอากาศร้อนตั้งแต่ 0.2 m3/s ให้เปอร์เซ็นต์การงอกสูงและความชื้นที่ต่ำกว่ามาตรฐานที่กำหนด ทำให้สามารถเก็บเมล็ดพันธุ์ข้าวได้นาน 2-3 เดือน
Description: MASTER OF ENGINEERING (M.Eng.)
วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (วศ.ม.)
URI: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1576
Appears in Collections:Faculty of Engineering

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
gs601110014.pdf4.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.