Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2333
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor | KANTHAPHAT CHAIYASAEN | en |
dc.contributor | กัณฐภัทร ไชยแสน | th |
dc.contributor.advisor | Pracha Bunyawanichakul | en |
dc.contributor.advisor | ประชา บุณยวานิชกุล | th |
dc.contributor.other | Srinakharinwirot University | en |
dc.date.accessioned | 2023-09-26T07:05:56Z | - |
dc.date.available | 2023-09-26T07:05:56Z | - |
dc.date.created | 2023 | |
dc.date.issued | 21/7/2023 | |
dc.identifier.uri | http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/2333 | - |
dc.description.abstract | This research aimed to investigate the parameters of a dryer using a must flow type dryer that uses compressed biomethane gas and liquid petroleum gas as energy sources for drying paddy of GorKhor 31 (Pathum Thani 80) and GorKhor 6 (sticky rice) varieties. In this study, the must flow dryer was controlled for the speed of hot air, the flow rate of paddy, and the temperature inside the drying room, to observe their effects on reducing the moisture content of the paddy, which initially had about 21-23% moisture content (w.b). In the experiment, the drying process with the must flow dryer set the working conditions by determining the rotational speed of the rotary valve to be 2.0, 4.0, and 6.0 rotations per minute and setting the speed of the hot air flowing out of the drying room to 1.0, 1.5, and 2.0 m/s. The temperature in the drying room was controlled at 130°C and the rotation speed of the drying room lift was set at 110 rpm. After the experiment, it was found that at a rotary valve rotational speed of 2.0 rotations per minute and a hot air speed exiting the dryer of 2.0 m/s, the moisture content of the paddy could be reduced from an initial moisture content of 21-23% (w.b) to a final moisture content of 14% (w.b). This resulted in a specific energy consumption value of 10.16 MJ/kg water removed when using compressed biomethane gas as an energy source in the drying process for drying the paddy of the GorKhor 31 (Pathum Thani 1) variety. After drying, the husking rate was 93.33% and the measured percent whiteness of the milled rice after drying was 30.6%. For using liquid petroleum gas as an energy source in the drying process, the specific energy consumption value was 14.72 MJ/kg water removed for the GorKhor 6 (sticky rice) variety. After drying, the husking rate was 92.33%, and the measured percent whiteness of the milled rice after drying was 61.9%. | en |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาพารามิเตอร์ของเครื่องอบแห้งด้วยเครื่องแห้งแบบมัสท์โฟลว์ที่ใช้ก๊าซไบโอมีเทนอัดและก๊าซปิโตเลียมเหลวเป็นแหล่งพลังงาน ในการอบแห้งข้าวเปลือกสายพันธุ์ กข 31 (ปทุมธานี 80)และข้าวเปลือกสายพันธุ์ กข 6 (ข้าวเหนียว) โดยในการศึกษานี้เครื่องอบแห้งแบบมัสท์โฟลว์จะถูกควบคุมความเร็วของอากาศร้อน อัตราการไหลของข้าวเปลือกและอุณหภูมิภายในห้องอบแห้ง ว่ามีผลต่อการลดปริมาณความชื้นของข้าวเปลือกที่มีความชื้นเริ่มต้นประมาณ 21-23 %(w.b) อย่างไร ในการทดลองกระบวนการอบแห้งด้วยเครื่องแห้งแบบมัสท์โฟลว์มีการกำหนดเงื่อนไขการทำงานโดยกำหนดความเร็วรอบการหมุนของโรทารี่วาล์ว 2.0, 4.0, และ 6.0 รอบต่อนาทีและกำหนดความเร็วของอากาศร้อนที่ไหลออกจากห้องอบแห้ง 1.0, 1.5 และ 2.0 m/s โดยควบคุมอุณหภูมิในห้องอบแห้งที่ 130 oC และความเร็วรอบของการยกห้องอบแห้งที่ 110 rpm จากการทดลองพบว่าที่ความเร็วรอบการหมุนของโรทารี่วาล์ว 2.0 รอบต่อนาทีและความเร็วอากาศร้อนออกจากเครื่องอบแห้ง 2.0 m/s สามารถลดความชื้นข้าวเปลือกจากความชื้นเริ่มต้นที่ 21-23 %(w.b) ได้ปริมาณความชื้นสุดท้ายที่ 14 %(w.b) โดยมีค่าความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะ 10.16 MJ/kg water removed เมื่อใช้แหล่งพลังงานจากก๊าซไบโอมีเทนอัดในกระบวนการอบแห้งสำหรับการอบแห้งข้าวเปลือกสายพันธุ์ กข 31 (ปทุมธานี 1) โดยภายหลังการอบแห้งมีอัตราการกะเทาะเปลือกเป็น 93.33 % และผลการตรวจวัดค่าเปอร์เซ็นต์ความขาวของข้าวสารภายหลังการอบแห้งที่ 30.6% และสำหรับการใช้พลังงานก๊าซปิโตเลียมเหลวในกระบวนการอบแห้งค่าความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะ 14.72 MJ/kg water removed สำหรับข้าวเปลือกสายพันธุ์ กข 6 (ข้าวเหนียว) โดยภายหลังการอบแห้งมีอัตราการกะเทาะเปลือกเป็น 92.33 % และผลการตรวจวัดค่าเปอร์เซ็นต์ความขาวของข้าวสารภายหลังการอบแห้งที่ 61.9% | th |
dc.language.iso | th | |
dc.publisher | Srinakharinwirot University | |
dc.rights | Srinakharinwirot University | |
dc.subject | ก๊าซชีวภาพ, ก๊าซไบโอมีเทน, เครื่องอบแบบมัสท์โฟลว์, อบแห้งข้าวเปลือก | th |
dc.subject | Biogas Biomethane gas Must Flow dryer Paddy drying | en |
dc.subject.classification | Engineering | en |
dc.subject.classification | Electricity, gas, steam and air conditioning supply | en |
dc.subject.classification | Education science | en |
dc.title | MUST FLOW PADDY DRYING SYSTEM USING COMPRESSED BIOMETHANE AS ENERGY SOURCE | en |
dc.title | ระบบอบแห้งข้าวเปลือกแบบมัสท์โฟลว์ที่ใช้ก๊าซไบโอมีเทนอัดเป็นแหล่งพลังงาน | th |
dc.type | Thesis | en |
dc.type | ปริญญานิพนธ์ | th |
dc.contributor.coadvisor | Pracha Bunyawanichakul | en |
dc.contributor.coadvisor | ประชา บุณยวานิชกุล | th |
dc.contributor.emailadvisor | prachabu@swu.ac.th | |
dc.contributor.emailcoadvisor | prachabu@swu.ac.th | |
dc.description.degreename | MASTER OF ENGINEERING (M.Eng.) | en |
dc.description.degreename | วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (วศ.ม.) | th |
dc.description.degreelevel | - | en |
dc.description.degreelevel | - | th |
dc.description.degreediscipline | Department of Mechanical Engineering | en |
dc.description.degreediscipline | ภาควิชาวิศวกรรมเครื่องกล | th |
Appears in Collections: | Faculty of Engineering |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gs641130130.pdf | 5.4 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.