Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1217
Title: | A SUPPLEMENTARY READING BOOK TITLED “CHINESE FOOD IN THAI CULTURE” FOR CHINESE LEARNERS หนังสืออ่านเพิ่มเติม เรื่อง “อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย” สำหรับผู้เรียนชาวจีน |
Authors: | SIRIPORN RUANSUWAN ศิริพร เรือนสุวรรณ Nition Pornumpaisakul นิธิอร พรอำไพสกุล Srinakharinwirot University. Faculty of Humanities |
Keywords: | หนังสืออ่านเพิ่มเติม อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย ผู้เรียนชาวจีน Supplementary Reading book Chinese food in Thai culture Chinese learners |
Issue Date: | 16 |
Publisher: | Srinakharinwirot University |
Abstract: | This objective of this research is to create a supplementary reading book titled “Chinese Food in Thai Culture” for Chinese learners and to find the performance value of this book, with the criteria of 75/75. The researcher conducted the research tools into nine units, which are as follows: Unit 1: Chinese Food in Thai Culture, Unit 2: Chinese Noodles, Unit 3: Spices, Sauces, Chinese and Thai garnishes, Unit 4: Chinese and Thai Rice, Unit 5: Chinese and Thai Vegetables, Unit 6: Chinese and Thai Fruits, Unit 7: Chinese and Thai Desserts, Unit 8: Chinese and Thai Snack Sets, and Unit 9: Chinese and Thai Food Idioms. Each unit consists of reading articles, vocabularies, useful knowledge, supplementary reading, learning activities, tests during study, and post-tests. The researcher brought the tools to the specialists to evaluate the quality and then improved and edited according to their suggestions. Then, the tools were implemented with the targeted group. The results revealed that the supplementary reading book titled “Chinese Food in Thai Culture” for Chinese learners and the nine tools had a performance value of 87.67/83.40, which passed the designated criteria of E1/E2 = 75/75. This shows that the supplementary reading book titled “Chinese Food in Thai Culture” for Chinese learners allows Chinese learners to be able to learn language and culture through the topic of Chinese food in Thai culture. This supplementary reading book is a self-study medium because the contents match the interest of the learners, and help to increase the knowledge and skills of the learners efficiently. Therefore, food is a learning medium of language and culture, which make students, who study foreign language, know about Thailand and understand Thai language and culture. ปริญญานิพนธ์เล่มนี้มีจุดมุ่งหมายเพื่อสร้างหนังสืออ่านเพิ่มเติม เรื่อง “อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย” สำหรับผู้เรียนชาวจีน และเพื่อหาประสิทธิภาพของหนังสืออ่านเพิ่มเติม ตามเกณฑ์ 75/75 ผู้วิจัยได้ดำเนินการสร้างเครื่องมือวิจัยจำนวน 9 บท ได้แก่ บทที่ 1 อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย บทที่ 2 เส้นจีน เส้นไทย บทที่ 3 เครื่องเทศ เครื่องจิ้ม เครื่องปรุงจีน-ไทย บทที่ 4 ข้าวจีน ข้าวไทย บทที่ 5 ผักจีน ผักไทย บทที่ 6 ผลไม้จีน ผลไม้ไทย บทที่ 7 ขนมจีน ขนมไทย บทที่ 8 สำรับอาหารว่างจีน สำรับอาหารว่างไทย และบทที่ 9 สำนวนจากอาหารจีน สำนวนจากอาหารไทย แต่ละบทประกอบด้วย บทอ่าน คำศัพท์ เกร็ดความรู้ บทอ่านเสริม กิจกรรมประกอบการเรียน แบบทดสอบระหว่างเรียน และแบบทดสอบหลังเรียน ผู้วิจัยได้นำเครื่องมือวิจัยไปให้ผู้เชี่ยวชาญตรวจประเมินคุณภาพ จากนั้นแก้ไขตามคำแนะนำของผู้เชี่ยวชาญ แล้งจึงนำไปทดลองใช้กับกลุ่มเป้าหมายผลการวิจัยพบว่า หนังสืออ่านเพิ่มเติม เรื่อง “อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย” สำหรับผู้เรียนชาวจีน เครื่องมือทั้ง 9 บทมีค่าประสิทธิภาพตามเกณฑ์ 87.67/83.40 ซึ่งผ่านเกณฑ์ที่กำหนดไว้ คือ E1/E2 = 75/75 จึงแสดงให้เห็นว่า หนังสืออ่านเพิ่มเติม เรื่อง “อาหารจีนในวัฒนธรรมไทย” สำหรับผู้เรียนชาวจีน ช่วยให้ผู้เรียนชาวจีนได้เรียนรู้ภาษาและวัฒนธรรมผ่านอาหารจีนในวัฒนธรรมไทยได้ หนังสืออ่านเพิ่มเติมเป็นสื่อการเรียนรู้ด้วยตนเอง เพราะเนื้อหาตรงกับความสนใจของผู้เรียน สามารถช่วยเพิ่มพูนความรู้และทักษะให้แก่ผู้เรียนได้อย่างมีประสิทธิภาพ ดังนั้นอาหารจึงเป็นสื่อการเรียนรู้ภาษาและวัฒนธรรมที่ทำให้ผู้เรียนภาษาต่างประเทศได้รู้จักประเทศไทย และเข้าใจภาษาและวัฒนธรรมไทย |
Description: | MASTER OF ARTS (M.A.) ศิลปศาสตรมหาบัณฑิต (ศศ.ม.) |
URI: | http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1217 |
Appears in Collections: | Faculty of Humanities |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gs601130290.pdf | 14.03 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.