Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1065
Title: STUDY OF EFFICACY AND STABILITY OF CASSIA ALATA GEL FOR ANTIMICROBIAL ACTIVITIES
การศึกษาประสิทธิภาพและเสถียรภาพตำรับเจลผสมสารสกัดชุมเห็ดเทศ เพื่อฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์                    
Authors: SUCHADA TIASRIPATTANASUK
สุชาดา เตียศรีพัฒนสุข
Duangratana Shuwisitkul
ดวงรัตน์ ชูวิสิฐกุล
Srinakharinwirot University. Faculty of Pharmacy
Keywords: เจลชุมเห็ดเทศ
ประสิทธิภาพและเสถียรภาพ
ฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์
Efficacy and stability
Antimicrobial activities
<i>Cassia alata</i> gel
Issue Date:  14
Publisher: Srinakharinwirot University
Abstract: Cassia alata Linn. (Chumhetthet) is a Thai herbal medicine on the National List of Major Medicines. It has been reported for the treatment of fungi and bacteria infection on the skin. The purpose of this study were to obtain a suitable solvent for the extraction of C.alata and to develop an effective and stable gel formulation for antimicrobial activity. Three solvents, 50% isopropyl alcohol, 50% ethanol and 95% ethanol, were used to extract C.alata by the fermentation method. It was found that the extract using 95% ethanol showed the best antimicrobial activity. Emodin content in 95% ethanol extract by using HPTLC was 2.27%. When comparing MIC and MBC, the extract was able to inhibit and kill S.aureus better than C.albicans. The concentration of the C.alata extract had an effect on the survival rate of the HaCaT cell line. The gels were formulated with 4% w/w C.alata extract. The increase in poloxamer 407 concentration resulted in an increase in the viscosity of gels. The extract release depends on the concentration of poloxamer and emodin and could permeate well through  newborn pig skin when formulating the extract of gel formulation. The gels were stable with no physical and pH changes. Only the decrease in the viscosity of the gel formulation was observed. The antimicrobial activity against S.aureus and C.albicans of the gel formulations was persisted after stability study at the elevated temperature. If the stability of gel viscosity is enhanced, the gel containing C.alata extract can be further developed and studied in humans as a potential herbal gel for antimicrobial activity.
ชุมเห็ดเทศเป็นสมุนไพรในบัญชียาหลักแห่งชาติที่มีรายงานในการช่วยยับยั้งเชื้อราและแบคทีเรียที่ผิวหนัง วัตถุประสงค์ในการศึกษานี้จึงต้องการหาตัวทำละลายที่เหมาะสมในการสกัดสารจากชุมเห็ดเทศ เพื่อฤทธิ์ต้านเชื้อจุลินทรีย์ และเพื่อพัฒนาตำรับเจลผสมสารสกัดชุมเห็ดเทศที่มีประสิทธิภาพตลอดจนเสถียรภาพ โดยใช้ตัวทำละลาย 3 ชนิด ได้แก่ 50% isopropyl alcohol, 50% ethanol และ 95% ethanol ในการสกัดสารออกฤทธิ์ด้วยวิธีการหมัก พบว่าสารสกัดชุมเห็ดเทศด้วย 95% ethanol มีฤทธิ์ในการยับยั้งเชื้อจุลินทรีย์ดีที่สุด โดยเมื่อการวิเคราะห์ปริมาณสารสำคัญ emodin ในสารสกัดชุมเห็ดเทศด้วยวิธี HPTLC พบว่ามีสาร emodin อยู่ร้อยละ 2.27 ในการทดสอบฤทธิ์ต้านเชื้อของสารสกัดชุมเห็ดเทศ ในการยับยั้งเชื้อและการฆ่าเชื้อในจุลินทรีย์พบว่าสารสกัดชุมเห็ดเทศสามารถยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย S. aureus ดีกว่าเชื้อรา C. albicans  และความเข้มข้นของสารสกัดชุมเห็ดเทศมีผลต่อร้อยละการอยู่รอดของเซลล์เพาะเลี้ยง เมื่อตั้งตำรับเจลผสมสารสกัดชุมเห็ดเทศที่ความเข้มข้นร้อยละ 4 พบว่าการเติมโพลอกซาเมอร์ในปริมาณมากขึ้นทำให้ความหนืดของตำรับเจลเพิ่มขึ้น มีการซึมผ่านที่ดี และการปลดปล่อยสารสกัดขึ้นอยู่กับความเข้มข้นของโพลอกซาเมอร์ เมื่อทดสอบเสถียรภาพของตำรับเจลไม่พบการเปลี่ยนแปลงทางกายภาพและ pH พบเพียงการเปลี่ยนแปลงความหนืดของตำรับเจลที่ลดลง และฤทธิ์การต้านเชื้อ S.aureus และ C.albicans ของตำรับเจลผสมสารสกัดชุมเห็ดเทศยังคงอยู่ ถ้าเพิ่มเสถียรภาพด้านความหนืดเจลผสมสารสกัดชุมเห็ดเทศน่าจะสามารถนำไปพัฒนาต่อยอดในการศึกษาเชิงคลินิกต่อไป
Description: MASTER OF SCIENCE (M.Sc.)
วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (วท.ม.)
URI: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1065
Appears in Collections:Faculty of Pharmacy

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
gs581130277.pdf2.84 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.