Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/815
Title: GUIDEBOOK ON 'BANGKOK AND STREET FOOD' FOR VIETNAMESE STUDENTS
การสร้างหนังสือนำเที่ยว "กรุงเทพมหานครกับอาหารริมทาง (Street Food)" สำหรับนักศึกษาชาวเวียดนาม
Authors: THI LOAN PHUC NGUYEN
Nguyen Thi Loan Phuc
Supak Mahavarakorn
สุภัค มหาวรากร
Srinakharinwirot University. Faculty of Humanities
Keywords: หนังสือนำเที่ยว
อาหารริมทาง
นักศึกษาชาวเวียดนาม
Guidebook
Street food
Vietnamese students
Issue Date:  18
Publisher: Srinakharinwirot University
Abstract: The purpose of this study is to create a tourist guidebook on ‘Bangkok and Street Food’, with the aim of helping Vietnamese students improve their knowledge and understanding of street food culture in Bangkok. The researcher studied both Thai and Vietnamese documents, as well as the related studies and gathered the on-field data in Bangkok, Hanoi and Ho Chi Minh City. The collected data were used to construct a research instrument, a tourist guidebook consisted of eight chapters. The eight chapters included: Chapter One: Bangkok: A Paradise of Street Food, Chapter Two: Street Food and Its Journey, Chapter Three: Pad Thai Sao Ching Chaa (Pad Thai at the Giant Swing), Chapter Four: Bamii Yaowarat (Egg Noodles at Yaowarat), Chapter Five: Suki Phu Khao Thong (Sukiyaki at Golden Mountain Temple), Chapter Six:  Khao Kha Moo Silom (Braised Pork Rice at Silom), Chapter Seven: Khao Mun Kai Pratunam (Chicken Rice at Pratunam), and Chapter Eight: Street Food and Bangkokian Ways of Life. Each chapter included a multiple-choice test at the end of the chapter, a total of 80 items, with a 50-item posttest at the end of the book. The research instrument was used with a sample group and a target group, composed of third-year undergraduate Vietnamese students majoring in Thai language studies at the Department of Thai Language Studies, the Faculty of Japanese-Korean-Thai Languages, University of Foreign Languages Studies, the University of Danang. The study showed that the efficiency of the tourist guidebook was E1/E2 = 90.4/90.8 in the range (E1/E2 = 85/85). The guidebook is qualified to help improve the knowledge and understanding of Vietnamese students on the culture related to Thai street food. The Vietnamese students improved their knowledge of street food in Bangkok, tourist attractions, vocabulary and additional information. In terms of culture, the students understood the significance of the Thai monarchy, ethnic diversity, ways of living in Bangkok, as well as the common characteristics of Thai people and the Vietnamese street food in a way that helps the students understand their culture of street food in Vietnam.
ปริญญานิพนธ์นี้มีวัตถุประสงค์เพื่อสร้างหนังสือนำเที่ยว “กรุงเทพมหานครกับอาหารริมทาง (Street Food)” สำหรับนักศึกษาชาวเวียดนาม เพื่อช่วยพัฒนาความรู้ความเข้าใจเรื่องวัฒนธรรมเกี่ยวกับอาหารริมทางในกรุงเทพมหานครแก่นักศึกษาชาวเวียดนาม ผู้วิจัยศึกษาเอกสารและงานวิจัยที่เกี่ยวข้องทั้งของประเทศไทยและประเทศเวียดนาม เก็บข้อมูลภาคสนามในกรุงเทพฯ กรุงฮานอย และนครโฮจิมินห์ เพื่อนำข้อมูลมาสร้างเป็นเครื่องมือวิจัย ซึ่งประกอบด้วยบทอ่าน 8 บท ได้แก่ บทที่ 1 กรุงเทพมหานคร สวรรค์แห่งอาหารริมทาง บทที่ 2 อาหารริมทางกับการเดินทาง บทที่ 3 ผัดไทยเสาชิงช้า บทที่ 4 บะหมี่เยาวราช บทที่ 5 สุกี้ภูเขาทอง บทที่ 6 ข้าวขาหมูสีลม บทที่ 7 ข้าวมันไก่ประตูน้ำ และบทที่ 8 อาหารริมทางกับวิถีชีวิตของคนไทยในกรุงเทพมหานคร แบบทดสอบท้ายบทประเภทปรนัย 4 ตัวเลือก จำนวน 80 ข้อ และแบบทดสอบหลังเรียนประเภทปรนัย 4 ตัวเลือก จำนวน 50 ข้อ โดยนำเครื่องมือวิจัยไปทดลองกับกลุ่มตัวอย่างและกลุ่มเป้าหมายซึ่งเป็นนักศึกษาชาวเวียดนามระดับปริญญาตรี ชั้นปีที่ 3 วิชาเอกภาษาไทย ภาควิชาภาษาไทยคณะภาษาญี่ปุ่น - เกาหลี - ไทย มหาวิทยาลัยภาษาต่างประเทศแห่งมหาวิทยาลัยดานัง (University of Foreign Languages Studies, The University of Danang) ผลการวิจัยพบว่า หนังสือนำเที่ยวเล่มนี้มีค่าประสิทธิภาพ E1/E2 = 90.4/90.8 อยู่ในเกณฑ์ที่กำหนด (E1/E2 = 85/85) หนังสือนำเที่ยวเล่มนี้มีคุณภาพช่วยพัฒนาความรู้และความเข้าใจเรื่องวัฒนธรรมที่เกี่ยวข้องกับอาหารริมทางแก่นักศึกษาชาวเวียดนาม ด้านความรู้ ได้แก่ ความรู้ด้านอาหารริมทางในกรุงเทพมหานคร สถานที่ท่องเที่ยว คำศัพท์ และข้อมูลเพิ่มเติม และด้านความเข้าใจ ได้แก่ ความสำคัญของสถาบันพระมหากษัตริย์ไทย ความหลากหลายทางเชื้อชาติ วิถีชีวิตของคนไทยในกรุงเทพมหานครที่เกี่ยวข้องกับอาหารริมทาง และลักษณะร่วมของอาหารริมทางไทยและเวียดนาม ซึ่งช่วยเสริมความรู้ความเข้าใจของนักศึกษาชาวเวียดนามเกี่ยวกับวัฒนธรรมเรื่องอาหารริมทางของเวียดนามด้วย
Description: MASTER OF ARTS (M.A.)
ศิลปศาสตรมหาบัณฑิต (ศศ.ม.)
URI: http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/815
Appears in Collections:Faculty of Humanities

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
gs601130288.pdf10.39 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.