Please use this identifier to cite or link to this item:
http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1970
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor | PRASITTACHAI DECHKHAM | en |
dc.contributor | ประสิทธชัย เดชขำ | th |
dc.contributor.advisor | Yuttana Chaijukul | en |
dc.contributor.advisor | ยุทธนา ไชยจูกุล | th |
dc.contributor.other | Srinakharinwirot University | en |
dc.date.accessioned | 2023-02-08T06:58:37Z | - |
dc.date.available | 2023-02-08T06:58:37Z | - |
dc.date.created | 2022 | |
dc.date.issued | 8/8/2022 | |
dc.identifier.uri | http://ir-ithesis.swu.ac.th/dspace/handle/123456789/1970 | - |
dc.description.abstract | The aim of this research was to develop and to test a multilevel causal relationship model of work passion (WP) on innovative work behavior in small and medium-sized enterprise (SMEs) employees in the food industry. The sample consisted of 413 employees working at 96 product research and development departments through a questionnaire. The research findings revealed that the modified multilevel causal relationship model of WP on innovative work behavior showed a good fit with the empirical data, as follows: (x2= 99.980, df = 64, p-value = 0.002, RSMEA = 0.037, CFI = 0.986, TLI = 0.978, SRMR within = 0.029 และ SRMR between = 0.041). At the individual level, WP and creative self-efficacy (CSE) had a direct effect on innovative work behavior (IWB), and an indirect effect by meaningful work (MW), CSE and team-member exchange (TMX) had an indirect effect on innovative work behavior (IWB) through WP. At a group level, WP had a direct effect on IWB, and group climate inventory (GCI) had an indirect effect on IWB through WP passion. For the cross-level effect, it was found that GCI and transformational leadership had a cross-level indirect effect on innovative work behavior at the individual level through WP at an individual level and WP at a group level. Additionally, group-level WP had a cross-level direct effect on individual level WP. | en |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีจุดมุ่งหมายเพื่อพัฒนาและทดสอบแบบจำลองโครงสร้างความสัมพันธ์พหุระดับของความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานที่มีต่อพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานของพนักงานในวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อมในอุตสาหกรรมอาหาร กลุ่มตัวอย่างคือพนักงานในหน่วยงานวิจัยและพัฒนาผลิตภัณฑ์ จำนวน 96 แห่ง 413 คน ใช้แบบสอบถามเก็บรวบรวมข้อมูล ผลการวิจัยพบว่าแบบจำลองโครงสร้างความสัมพันธ์เชิงสาเหตุพหุระดับของความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานที่มีต่อพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานหลังการปรับมีความกลมกลืนกับข้อมูลเชิงประจักษ์ (x2 = 99.980, df = 64, p-value = 0.002, RSMEA = 0.037, CFI = 0.986, TLI = 0.978, SRMR within = 0.029 และ SRMR between = 0.041) โดยในระดับบุคคลพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานได้รับอิทธิพลทางตรงจากความมุ่งมั่นทุ่มเทในงาน และความเชื่อประสิทธิภาพในตนเชิงสร้างสรรค์ และได้รับอิทธิพลทางอ้อมจากงานที่มีความหมาย ความเชื่อประสิทธิภาพในตนเชิงสร้างสรรค์ และการแลกเปลี่ยนระหว่างกลุ่มงานกับสมาชิก ผ่านความมุ่งมั่นทุ่มเทในงาน ในระดับกลุ่มพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานของกลุ่มได้รับอิทธิพลทางตรงจากความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานของกลุ่ม และได้รับอิทธิพลทางอ้อมจากบรรยากาศส่งเสริมนวัตกรรมในกลุ่มผ่านความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานของกลุ่ม สำหรับอิทธิพลข้ามระดับพบว่าพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานระดับบุคคลได้รับอิทธิพลทางอ้อมข้ามระดับจากบรรยากาศส่งเสริมนวัตกรรมในกลุ่ม และภาวะผู้นำการเปลี่ยนแปลง ผ่านความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานของกลุ่มและความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานระดับบุคคล และยังพบว่าความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานระดับบุคคลได้รับอิทธิพลข้ามระดับทางตรงจากความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานของกลุ่ม | th |
dc.language.iso | th | |
dc.publisher | Srinakharinwirot University | |
dc.rights | Srinakharinwirot University | |
dc.subject | พฤติกรรมการสร้างนวัตกรรม | th |
dc.subject | ความมุ่งมั่นทุ่มเทในการทำงาน | th |
dc.subject | ปัจจัยเชิงสาเหตุพหุระดับ | th |
dc.subject | Innovative work behavior | en |
dc.subject | Work passion | en |
dc.subject | Multilevel causal factors | en |
dc.subject.classification | Social Sciences | en |
dc.subject.classification | Manufacturing | en |
dc.subject.classification | Psychology | en |
dc.title | A MULTILEVEL STRUCTURAL EQUATION MODELING OF THE CAUSAL VARIABLES AND THEIR INFLUENCE OF WORK PASSION ON INNOVATIVE WORK BEHAVIOROF SMALLL AND MEDIUM ENTERPRISES EMPLOYEES IN FOOD INDUSTRY | en |
dc.title | โครงสร้างความสัมพันธ์เชิงสาเหตุและผลพหุระดับของความมุ่งมั่นทุ่มเทในงานที่มีต่อพฤติกรรมการสร้างนวัตกรรมในการทำงานของพนักงานวิสาหกิจขนาดกลางและขนาดย่อมในอุตสาหกรรมอาหาร | th |
dc.type | Dissertation | en |
dc.type | ปริญญานิพนธ์ | th |
dc.contributor.coadvisor | Yuttana Chaijukul | en |
dc.contributor.coadvisor | ยุทธนา ไชยจูกุล | th |
dc.contributor.emailadvisor | yuttanac@swu.ac.th | |
dc.contributor.emailcoadvisor | yuttanac@swu.ac.th | |
dc.description.degreename | DOCTOR OF PHILOSOPHY (Ph.D.) | en |
dc.description.degreename | ปรัชญาดุษฎีบัณฑิต (ปร.ด.) | th |
dc.description.degreelevel | - | en |
dc.description.degreelevel | - | th |
dc.description.degreediscipline | en | |
dc.description.degreediscipline | th | |
Appears in Collections: | Institute of Research in Behavioral Science |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
gs591120027.pdf | 4.29 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.